Dlaczego powstaje cellulit?

Dlaczego powstaje cellulit?

Uważa się, że w przypadku mniejszej masy mięśniowej i większej ilości tłuszczu, istnieje większa szansa wystąpienia i rozwoju cellulitu. Jest to również efekt siedzącej postawy ciała przez znaczną część czasu (np. praca biurowa), braku codziennych ćwiczeń i częstych wahań masy ciała (chudnięcie/tycie), chociaż ostatnio zjawisko to coraz częściej pojawia się u szczupłych kobiet, a nawet u nastolatków.

Jednak problem ten nie jest tylko natury estetycznej. Za jego wystąpienie są odpowiedzialne złe nawyki żywieniowe (spożycie zbyt dużych ilości mięsa, cukru, rafinowanych i wysoko przetworzonych produktów żywieniowych oraz dodatków), niska podaż płynów oraz zaburzenie równowagi hormonalnej organizmu. Przez długi okres czasu cellulit był uważany przez dermatologów i kosmetologów jako łagodny stan zapalny podskórnej tkanki łącznej. Wierzono, że leczenie zewnętrzne powinno być zadowalające. Obecnie już wiemy, że obniżające się napięcie skóry prowadzi do zastoju limfy w skórze i produkty uboczne zaczynają gromadzić się w komórkach tłuszczowych. Następnie w częściach dotkniętych celluli-tem mogą pojawić się tętniaki i uszkodzenie naczyń włosowatych jako konsekwencja zastoju limfy. Według najnowszych teorii zjawisko to można wyjaśnić jako zaleganie w tkance tłuszczowej substancji toksycznych, pochodzących z żywności.


Jak już wcześniej wspomniano, ludzka skóra składa się z trzech warstw. Skóra właściwa – umieszczona pod wierzchnim, złuszczającym się naskórkiem – poprzeplatana naczyniami krwionośnymi, nerwami, gruczołami łojowymi i potowymi oraz silną, włóknistą tkanką łączną, jest odpowiedzialna za prawidłowe odżywienie, elastyczność i napięcie skóry.
Najniższą/najgłębszą warstwą jest tkanka podskórna, składająca się z luźnej, włóknistej tkanki łącznej i komórek tłuszczowych. Ta ostatnia warstwa jest grubsza w przypadku kobiet, podczas gdy ich skóra właściwa jest cieńsza i słabsza. Kiedy włókna tkanki łącznej stają się osłabione i rozluźnione z powodu nagromadzenia zwiększonej ilości tłuszczu, nie są w stanie więcej utrzymać powiększonych (obrzękniętych) komórek tłuszczowych. Stają się poskręcane, tworząc w naskórku guzki podobne z wyglądu do skórki pomarańczowej. W obszarach zajętych przez cellulit zaburzone zostaje krążenie krwi i limfy, co doprowadza do zwolnionego metabolizmu. W efekcie, w obrębie cellulitu skóra jest zazwyczaj chłodniejsza w dotyku.


Wielu naukowców uważa – m. in. dr Robert O. Young – że ludzki organizm chroni ważne życiowo narządy przed uszkadzającym (i dosłownie korodującym) wpływem toksycznych i kwaśnych substancji spożywanych z pożywieniem przez rozpuszczenie ich w wodzie, a następnie zmagazynowanie w komórkach tłuszczowych. Według tej teorii, w rzeczywistości tkanka tłuszczowa zawiera „zatrutą” wodę, a nie tłuszcz – to jest ta przyczyna, dlaczego rozmaite diety odchudzające pozostają nieskuteczne. Wyżej wspomniany proces można zaobserwować w skórze objętej cellulitem.

www.wiekannmanschnellabnehmen.eu www.candida-albicans.org www.skorne-choroby.pl